Ciasto (bez maki), które jest słodkie (a bez cukru), pyszne i w dodatku zdrowe!

Szybki w wykonaniu przepis na czekoladowe ciasto fasolowe! Smak fasoli jest niewyczuwalny! Polewa jest aksamitna, mocno czekoladowa i dobrze zastyga.

Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli

Składniki:
(na małą keksówkę, na większą można zrobić z dwóch porcji, bo ciasto nie rośnie znacznie)

  • Puszka fasoli czerwonej (240g po odsączeniu) – dokładnie przepłukujemy ją letnią wodą na sitku
    • 1 duży, dojrzały banan
    • 2 jajka
    • 1,5 łyżki oleju kokosowego
    • 1,5 łyżki kakao
    • 2 łyżki ksylitolu (lub miodu, syropu klonowego)
    • łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
    • 1,5 łyżki wody
    • 1 łyżka kakao
    • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Fasolę bardzo dokładnie płuczemy letnią wodą na sitku, a następnie wszystkie składniki blendujemy na GŁADKĄ masę – to bardzo ważne, gdyż zapobiegnie łamaniu się gotowego ciasta. Także polecam blendować ok. 5 minut.

W celu wykonania polewy, wszystkie jej składniki przekładamy do małego garnka podgrzewamy i dokładnie mieszamy.

Piec w temperaturze 180°C przez ok. 40-50 minut w zależności od piekarnika (do suchego patyczka), bez termoobiegu, grzałki góra i dół.

Po przestygnięciu ciasta dekorujemy je wcześniej przygotowaną polewą i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem (lub zblendowanym w młynku do kawy ksylitolem), no i gotowe! Lekkie, mocno czekoladowe, Rozpływające się w ustach – świetna alternatywa dla sklepowych słodyczy.

Kawałek (1/8 ciasta) – 123kcal, Białko: 4,8g, Tłuszcze: 5,9g, Węglowodany: 14,4g