AJURWEDYJSKA HERBATA OCZYSZCZAJĄCA

Ta herbatka oczyszczająca krew, nerki i wątrobę wzmacnia również system immunologiczny, działa przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Duża dawka witaminy C działa przeciwwirusowo. Mniszek lekarski (popularny mlecz) zapobiega anemii, wspomaga wydzielanie żółci, zawiera sole mineralne, obniża zawartość cukru we krwi, działa doskonale na układ trawienny, oczyszcza organizm z toksyn. Kurkuma jest wspaniałą przyprawą, która zapobiega powstawaniu raka, oczyszcza krew i działa przeciwzapalnie. Imbir ma silne właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Mięta ma działanie antyseptyczne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Zawiera przeciwutleniacze.

Herbatka oczyszczająca jest idealna dla osób na diecie. Nie jest polecana jedynie osobom, które mają wrzody na żołądku.

Składniki na WERSJĘ 1:

  • 2 szklanki gotującej się wody
  • 1/2 szklanki liści mięty
  • 1/2 szklanki liści mniszka lekarskiego (mlecz – może być wczesny wiosenny mniszek lub suszony)
  • 3-4 cm korzeń imbiru (obrany i pokrojony)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sok wyciśnięty z 1-2 cytryny

Wykonanie: wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Dodaj sok z cytryny, przecedź i pij ciepły napar.

Składniki na WERSJĘ 2:

  • 1 litr wrzącej wody
  • ok. 3 cm korzenia imbiru posiekany
  • ok. 2-3 cm korzenia kurkumy posiekany  (lub 1 łyżeczka suszonej kurkumy)
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 1 łyżka łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka herbaty yerba
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny

Wykonanie: wszystkie składniki za wyjątkiem soku z cytryny zalej wrzątkiem (yerba mate również, chociaż zwykle należy zalewać ją chłodniejszą wodą). Odstaw pod przykryciem na 15 minut. Gdy napar lekko przestygnie dodaj sok z cytryny i przecedź prze sitko. Napój przelej do termosu i popijaj ciepły, małymi łykami w ciągu dnia.  Najlepiej przez 7 dni.