Według Ajurwedy możemy wspomóc oczyszczenie opierając się na monodiecie, aby dać odpocząć układowi trawiennemu, np. jedząc codziennie kitchari przez jakiś czas (do 1 miesiąca). Danie można urozmaicić dodając różne warzywa i przyprawy.

Składniki:

1 szklanka fasoli mung
¾ szklanki ryżu basmati pełnoziarnistego
3 łyżki masła klarowanego (lub oleju kokosowego dla vegan)
5 liści laurowych
2 łyżeczki utartego świeżego imbiru lub sproszkowanego
2 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka nasion kuminu
1 łyżeczka nasion fenokuł
1 łyżeczka nasion kozieradki
1 łyżeczka soli himalajskiej
¼ łyżeczki asafoetida (opcjonalnie, do kupienia w lepszych sklepach z przyprawami indyjskimi)
8 szklanek wody

Przygotowanie:

Umyć dokładnie fasolę i ryż (ryż można wcześniej namoczyć, a potem opłukać pod bieżącą wodą). W wysokim garnku rozgrzej masło klarowane i dodaj przyprawy. Delikatnie podgrzej, aż do uwolnienia aromatu (trzeba uważać, aby nie przypalić). Podsmażyć przez chwilę dokładnie mieszając. Dodaj wodę, ryż i fasolę. Doprowadź do zagotowania, a następnie zredukuj moc ogrzewania. Przykryj i gotuj powoli, aż ryż stanie się miękki (około 35 minut). Posól do smaku. Aby uzyskać bardziej płynną konsystencje można dodać więcej wody, a dla urozmaicenia smaku na 20 minut przed końcem gotowania warzywo. Np. ziemniaka lub dynie lub cukinię.