Ludzki organizm posiada naturalną zdolność do samooczyszczenia i regeneracji. Robi to nieustannie. Odpowiadają za to głównie wątroba oraz nerki, ale oczyszczamy się również poprzez pory skóry (pot), oraz oddech. Pomimo tych naturalnych zdolności naszych organizmów, możemy i powinniśmy je wspierać w tym procesie.

Toksyny, a więc zanieczyszczenia, które kumulują się w naszych organizmach, możemy podzielić na zewnętrzne i wewnętrzne. Zewnętrzne to np. leki, pożywienie, napoje, używki, zanieczyszczone powietrze itd. Toksyny wewnętrzne to skutek złych emocji, głównie kumulowanego stresu, który niszczy nasze ciała w sposób jak najbardziej fizyczny. Dlatego oczyszczanie organizmu możemy przeprowadzić na wielu różnych poziomach. Dzisiaj przybliżę najważniejsze elementy prawidłowego, zdrowego, rozsądnego oczyszczania..

 

  1. Właściwa dieta

Lekkie i częste, świeże posiłki. Kwiecień/maj  to idealna pora na domową uprawę kiełków  – nasiona rzeżuchy, pszenicy, lucerny, czy rzodkiewki uzupełnią nasz organizm w witaminy z grupy B oraz A, C, E, a także cenne składniki mineralne, takie jak potas, magnez, czy wapń.. Nieodłącznym elementem zbilansowanej diety warzywa i kasze, zawierające mnóstwo witamin i minerałów.

We wzbogacaniu diety i wspomaganiu odporności pomogą nam także naturalne lekarstwa, takie jak czosnek, czy chrzan.

Brak świeżych owoców czy warzyw możemy sobie zrekompensować dietą bogatą w nasiona (ciecierzyca, soczewica, fasola, siemię lniane, nasiona dyni, słonecznika, sezamu, chia) oraz kasze. Dobrze jest też spożywać orzechy i migdały (oczywiście w niewielkich ilościach), sezam, warzywa korzeniowe i kapustne, ryby i dobrej jakości oleje i oliwy, jabłka.

Przynajmniej na siedem dni należy zrezygnować z picia kawy, picia alkoholu i wszelkich napojów sztucznie barwionych i aromatyzowanych. Wielu witamin dodają nam również świeże soki owocowe, a organizm rewelacyjnie oczyszcza i wzmacnia również zakwas z buraków.

Genialne właściwości oczyszczania i regeneracji wątroby posiada ostropest, dlatego koniecznie należy włączyć go teraz do naszej diety (1 łyżka dziennie).

Podczas oczyszczania organizmu należy pić dużo płynów. Idealna jest lekko ciepła woda (zimnej unikamy) pita systematycznie, małymi łykami regularnie w ciągu dnia. Warto także pomyśleć o genialnych,  oczyszczających naparach ziołowych, dzięki którym poprawimy nie tylko stan naszego ciała, ale również ale i ducha. Podczas siedmiu dni oczyszczania proponuję picie naparów:

  • z pokrzywy
  • z mniszka lekarskiego,

Jako Idealne potrawy: KITCHERI I BULION WARZYWNY, HERBATA OCZYSZCAJĄCA.

  1. RUCH

10 min spaceru, wolnego biegu lub jogi

  1. Zdrowy sen

Joga Nidra dla mających problemy ze snem

  1. 4. Oddech

Oddech przeponowy. Bastrica. Capalabathi lub 9 oczyszczających oddechów

  1. Oczyszczanie olejem

Ssania oleju jest bardzo wiele, między innymi: oczyszczanie organizmu z toksyn i bakterii, oczyszczanie zatok, leczenie stanów zapalnych gardła, rozświetlanie i wygładzanie skóry, ale przede wszystkim – ta metoda to totalna, naturalna i bezpieczna detoksykacja całego organizmu!

Podstawową zasadą tej metody jest nie płukanie, ale ssanie 1-2 łyżek oleju słonecznikowego (najlepiej ekologicznego!). Olej należy umieścić w jamie ustnej, ssąc go między zębami. Zabieg powinien trwać od 15 do 20 minut. Ssanie oleju pomogło mi skutecznie oczyścić zatoki, a teraz jest szybką, doraźną metodą, by pozbyć się kataru i bólu gardła. To po prostu czuć, jak podczas ssania zanieczyszczenia (śluz) dosłownie są wyciągane i usuwane. Olej łączy się ze śliną, aktywując enzymy odpowiedzialne za pochłanianie toksyn z krwi. Olej staje się białą cieczą, która po wypluciu zawiera mnóstwo bakterii –(wypluć do toalety i spuścić dokładnie wodę). Trzeba też wypłukać kilkakrotnie usta wodą, aby pozbyć się zalegających w nich toksyn, a następnie dokładnie umyć zęby.

  1. Oczyszczające kąpiele

Polecam Wam bardzo prostą kąpiel oczyszczającą:

  • ½ kg soli (może być zwykła, ze sklepu, ale bez antyzbrylaczy czy innych dodatków!)
  • 2 opakowania sody oczyszczonej

Kąpiel powinna być ciepła i mieć taką temperaturę, jaka najbardziej Wam odpowiada. Należy odprężyć się i „moczyć się” przez 15 minut. Po upływie tego czasu należy ciało wyszorować szorstkimi rękawicami lub szczotką.

  1. Redukcja stresu – wyciszenie, medytacja, joga.
  • Przykładowy zestaw asan:
  • Krążenie tułowiem w siadzie skrzyżnym
  • Wyciąganie boków w siadze skrz.
  • Pokłon do przodu w siadzie skrz.
  • Vajarasana
  • Mandukasana-pozycja żaby
  • Masaż brzucha otwartymi dłońmi
  • Skręty
  • Malasana/może być przy ścianie
  • Trikonasana
  • Skłon
  • Do leżenia na plecach
  • Kołyska do przodu i do tyłu
  • Kołyska w bok
  • Orzeł w leżeniu
  • Nogi do góry d 30 s
  • Markatasana- pozycja małpy
  • Kołyska ze skrzyżowanymi nogami -chwyć się paluchy – bujanie do przodu i do tyłu
  • Przejdź do siadu a z siadu do leżenia na brzuchu
  • Dhanurasana-pozycja łuku -bujanie do przodu i do tyłu
  • Dhanurasana w bok
  • Leżenie na brzuchu
  • Balasana-pozycja dziecka
  • Vajarasana
  • Skręty w vajarsanie (z mudrą 5 palców) pochylając się do przodu i do tyłu
  • Savasana

10 min medytacja rano i 9 oddechów oczyszczających zajmuje zaledwie kilka minut, a zmiana jest gigantyczna!

 

PRZEPISY:

AJURWEDYJSKA HERBATA OCZYSZCZAJĄCA

Ta herbatka oczyszczająca krew, nerki i wątrobę wzmacnia również system immunologiczny, działa przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Duża dawka witaminy C działa przeciwwirusowo. Mniszek lekarski (popularny mlecz) zapobiega anemii, wspomaga wydzielanie żółci, zawiera sole mineralne, obniża zawartość cukru we krwi, działa doskonale na układ trawienny, oczyszcza organizm z toksyn. Kurkuma jest wspaniałą przyprawą, która zapobiega powstawaniu raka, oczyszcza krew i działa przeciwzapalnie. Imbir ma silne właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Mięta ma działanie antyseptyczne, przeciwwirusowe, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Zawiera przeciwutleniacze.

Herbatka oczyszczająca jest idealna dla osób na diecie. Nie jest polecana jedynie osobom, które mają wrzody na żołądku.

Składniki na WERSJĘ 1:

  • 2 szklanki gotującej się wody
  • 1/2 szklanki liści mięty
  • 1/2 szklanki liści mniszka lekarskiego (mlecz – może być wczesny wiosenny mniszek lub suszony)
  • 3-4 cm korzeń imbiru (obrany i pokrojony)
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • sok wyciśnięty z 1-2 cytryny

Wykonanie: wszystkie składniki z wyjątkiem soku z cytryny zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Dodaj sok z cytryny, przecedź i pij ciepły napar.

Składniki na WERSJĘ 2:

  • 1 litr wrzącej wody
  • ok. 3 cm korzenia imbiru posiekany
  • ok. 2-3 cm korzenia kurkumy posiekany  (lub 1 łyżeczka suszonej kurkumy)
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 1 łyżka łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka herbaty yerba
  • Sok wyciśnięty z 1 cytryny

Wykonanie: wszystkie składniki za wyjątkiem soku z cytryny zalej wrzątkiem (yerba mate również, chociaż zwykle należy zalewać ją chłodniejszą wodą). Odstaw pod przykryciem na 15 minut. Gdy napar lekko przestygnie dodaj sok z cytryny i przecedź prze sitko. Napój przelej do termosu i popijaj ciepły, małymi łykami w ciągu dnia.  Najlepiej przez 7 dni.

 

 

BULION WARZYWNY

Przepis ten potraktuj jako bazę i rób go zgodnie z tym, co posiadasz aktualnie w lodówce. Jarmuż możesz zastąpić kapustą (np. włoską), możesz dodać ziemniaka, cukinię, patisona, paprykę itd.

Czas przygotowania ok 20 minut. Czas gotowania 90 minut.

SKŁADNIKI

  • 3-4 marchewki oczyszczone i przekrojone
  • 1 por oczyszczony i umyty
  • 1-2 pietruszki (korzeń) oczyszczona, umyta i przekrojona
  • kawałek oczyszczonego selera
  • 1-2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
  • 6-8 ząbków czosnku, obrane i przekrojone na pół
  • 1 cebula obrana i przekrojona na pół
  • kawałek dyni – jeśli nie masz może być np. cukinia
  • kilka listków jarmużu – jeśli nie masz może być kawałek kapusty
  • 4 suszone grzybki shitake
  • pęczek natki pietruszki (umyty i związany sznurkiem)
  • 3-4 cm kawałek świeżego korzenia imbiru (obrany i przekrojony na pół)
  • opcjonalnie 1-2 ziemniaki
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej (lub innej)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 litry wody
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła klarowanego (ghee)

Wykonanie: wszystkie składniki za wyjątkiem masła umieść w garnku, zalej wodą, doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj ogień i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 90 minut.

Opcja 1 – bulion wzmacniający: przecedź bulion, usuń warzywa i przyprawy. Pij wywar jako wzmacniające lekarstwo, np. kilka razy w ciągu dnia.

Opcja 2 – zupa jarzynowa: przyprawy i natkę pietruszki usuń, warzywa pokrój, dodaj masło klarowane, sól do smaku, posiekany koperek i np. gotowany ryż lub inne dodatki.

Opcja 3 – bulionu jako dodatek/bazę do potraw: Odcedź płyn przez sitko z drobnymi oczkami, dodaj sól, doprowadź do wrzenia i gorący przelej do czystych, wyparzonych słoików. Postaw je do góry dnem i odwróć dopiero wtedy, gdy wystygną. Zamknięty w słoikach bulion możesz przechowywać przez kilka dni w temperaturze pokojowej, a w lodówce nawet przez kilka.

 

KITCHAERI

Według Ajurwedy możemy wspomóc oczyszczenie opierając się na monodiecie, aby dać odpocząć układowi trawiennemu, np. jedząc codziennie kitchari przez jakiś czas (do 1 miesiąca). Danie można urozmaicić dodając różne warzywa i przyprawy.

Składniki:

1 szklanka fasoli mung
¾ szklanki ryżu basmati pełnoziarnistego
3 łyżki masła klarowanego (lub oleju kokosowego dla vegan)
5 liści laurowych
2 łyżeczki utartego świeżego imbiru lub sproszkowanego
2 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka nasion kuminu
1 łyżeczka nasion fenokuł
1 łyżeczka nasion kozieradki
1 łyżeczka soli himalajskiej
¼ łyżeczki asafoetida (opcjonalnie, do kupienia w lepszych sklepach z przyprawami indyjskimi)
8 szklanek wody

Przygotowanie:

Umyć dokładnie fasolę i ryż (ryż można wcześniej namoczyć, a potem opłukać pod bieżącą wodą). W wysokim garnku rozgrzej masło klarowane i dodaj przyprawy. Delikatnie podgrzej, aż do uwolnienia aromatu (trzeba uważać, aby nie przypalić). Podsmażyć przez chwilę dokładnie mieszając. Dodaj wodę, ryż i fasolę. Doprowadź do zagotowania, a następnie zredukuj moc ogrzewania. Przykryj i gotuj powoli, aż ryż stanie się miękki (około 35 minut). Posól do smaku. Aby uzyskać bardziej płynną konsystencje można dodać więcej wody, a dla urozmaicenia smaku na 20 minut przed końcem gotowania warzywo. Np. ziemniaka lub dynie lub cukinię.