Jakie właściwości ma woda oczyszczona w naczyniach miedzianych?

Naczynia miedziane służą do uzdatniania, oczyszczania i przechowywania wody. Woda oczyszczana w naczyniu miedzianym jest wolna od bakterii, pleśni, glonów i grzybów. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antynowotworowe. Z wyjątkowych właściwości naczyń miedzianych do wieków czerpią wyznawcy Ajurwedy. Twierdzą oni, że miedź wytwarza energię zwaną „prana shakti”, czyli nastraja organizm na odpowiednią częstotliwość. Ponadto miedź usuwa chlor zawarty w wodzie, a poprzez działanie antagonistyczne usuwa z naszego organizmu rtęć i ołów. A woda, która przez noc stała w naczyniu miedzianym, harmonizuje organizm. Warto pić ją nie tylko o poranku, ale i przez cały dzień.

Mnóstwo właściwości wody przechowywanej w naczyniach miedzianych:

  • przyspiesza leczenie ran,
  • poprawia pracę wątroby i nerek,
  • reguluje pracę układu pokarmowego,
  • usuwa rtęć i ołów z organizmu,
  • wspiera pracę mózgu,
  • dba o układ naczyniowo-sercowy,
  • zatrzymuje procesy starzenia,
  • reguluje poziom hormonów tarczycy,
  • zapobiega niedokrwistości,
  • ułatwia metabolizm glukozy i cholesterolu,
  • przeciwdziała anemii,
  • łagodzi stany zapalne,
  • oczyszcza z toksyn,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne,
  • poprawia równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
  • działa antybakteryjnie,
  • wzmacnia zęby i kości,
  • dotlenia organizm,
  • pobudza produkcję kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego,
  • nawadnia,
  • poprawia jędrność i sprężystość,
  • wzmacnia barierę hydrolipidową,
  • jest silnym antyoksydantem,
  • wzmacnia włosy.
  • Oczyszczanie wody w naczyniach miedzianych — jak to działa?
  • Woda przechowywana w naczyniach miedzianych podlega procesom jonizacji, czyli emituje odpowiednią dla ludzkiego zdrowia częstotliwość. A w efekcie jej spożywanie wiąże się z szeregiem dobroczynnych korzyści zachodzących dla zdrowia i urody.
  • Niedobory miedzi w organizmie
  • Skutkiem niedoboru miedzi w organizmie mogą być pojawiające się problemy zdrowotne. Zaliczamy do nich niedokrwistość, trudności z koncentracją, anemię czy choroby nerek, trzustki, płuc i układu immunologicznego.
  • Jakie są zalety picia wody z naczynia miedzianego?
  • Czy wiesz, że miedź jest metalem, który zabija wirusy i grzyby? Czasem, aby poprawić jakość wody kranowej, ludzie kupują różnego rodzaju filtry, które zmiękczają wodę. Czy wiesz, że w ten sposób ograniczają oni przyswajanie wapnia i magnezu?
  • Picie wody z naczynia miedzianego nie tylko reguluje pH organizmu, ale także energetyzuje, rewitalizuje i jonizuje. Usuwa toksyny, nawilża skórę, neutralizuje działanie wolnych rodników. Reguluje wchłanianie żelaza, ułatwia tworzenie się nowych komórek czy bierze udział w produkcji melaniny i hemoglobiny.
  • Jak dbać o naczynie miedziane?
  • Aby naczynia miedziane służyły nam przez długie lata, warto odpowiednio o nie zadbać. W tym celu co 3 dni należy je czyścić roztworem w postaci papki składającej się z 2 łyżek stołowych soli kuchennej i 2 łyżek stołowych soku z cytryną. Przy pomocy miękkiej szmatki usuwamy nalot z naczyń. Lepiej nie używać do ich mycia detergentów i ostrych zmywaków oraz nie myć w zmywarce. A takie czyszczenie naczyń miedzianych powinno odbywać się raz w tygodniu.
  • Ile wody z naczynia miedzianego należy pić każdego dnia?
  • Według Ajurwedy należy spożywać dwa kubki wody z naczynia miedzianego każdego dnia. Jeden o poranku i jeden wieczorem. Jednak tę dawkę można śmiało zwiększyć do 2 litrów na dobę.
  • Ile czasu woda musi „stać” w naczyniu miedzianym?
  • W celu optymalnego „naelektryzowania” miedzią woda w naczyniach miedzianych powinna stać około 12 godzin. A do uzdatniania wykorzystujemy wodę prosto z kranu.
  • Czy wiesz, że plastikowe butelki zawierają antymon i bisfenol A, natomiast mikrocząsteczki plastiku przenikające do naszego organizmu, ponad 500 lat rozkładu w ziemi i koszt dla rodziny ponad 3.000 zł w skali 5 lat? Filtry dzbankowe, to tak samo mikrocząsteczki plastiku, 500 lat rozkładania. A kultury bakterii „żerujące” w górnej części filtra często przenikają do wody oraz filtr węglowy, który oczyszcza wodę z tego, co złe, ale przede wszystkim z tego, co dobre, czyli wyjaławia wodę, czyniąc zeń niemal wodę destylowaną, zupełnie bezwartościową dla naszego organizmu. Koszt używania filtrów dzbankowych to również ok. 3.000 zł w skali 5 lat. Oczyszczanie wody w naczyniach miedzianych nie posiada tych wszystkich wad co powyżej a dożywotni koszt to cena zakupu dzbanka.